MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ongewenste kruiden - Onkruid

3757 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Voor heel wat tuinliefhebbers staat onkruid gelijk aan afval. Wieden, hakken, krabben, … hoeveel uren werk heb je er al niet aan besteed? Hoe pakken we onkruid aan in de ecologische tuin? Alles laten staan en dan maar zeggen dat je het mooi vindt? Helemaal niet. Of beter: niet helemaal. Heel wat van de reeds vernoemde technieken beperken de groei van onkruid. Als je de oppervlakte van je tuin gelaagd invult, benut je de beschikbare ruimte beter en geef je minder kans aan onkruid.

De eerste jaren na een aanplanting bedekken bodembedekkers, vaste planten en struiken de bodem nog onvoldoende om het onkruid te onderdrukken. Een mulchlaag is een prima oplossing. Zit je daarenboven verveeld met wortelonkruiden dan kan een extra laag karton wonderen doen. Maar onkruid heeft ook mooie kanten:

  • Het is een aanduiding dat de bodem er te bloot bijligt.
  • Onkruid zegt iets over het bodemtype, de voedingstoestand en het vochtgehalte.
  • Kiemende (on)kruiden kunnen ook aangename verrassingen inhouden. Met een beetje kennis kan je selectief die plantjes verwijderen die er echt niet thuishoren. Anderen geef je een kans. Wind en vogels voeren zaden aan uit de tuin van de buren: ongetwijfeld zitten er mooie bloemen en interessante struiken tussen die je later een betere plek kan geven.
  • Heel wat onkruiden hebben tal van nuttige toepassingen: lekker in een slaatje, vol vitaminen voor het huiskonijn, interessant als basismateriaal voor de compost (weliswaar zonder zaad en grond). 
     

Onkruid voorkom je met: 

  • Mulchen
  • Minder bemesten
  • Gelaagde aanplanting van bodembedekkers, vaste planten en struiken
  • Het verwijderen van wortelonkruiden
  • Het zo weinig mogelijk verstoren van de grond. Je brengt immers telkens nieuwe onkruidzaden aan de oppervlakte.
     

Hoe ga je op een milieuvriendelijke manier onkruid te lijf? 

  • Verwijder het vooraleer het zaad vormt.
  • Schoffel oppervlakkig bij zonnig weer, enkele uren later nog eens.
  • Steek bij hardnekkige onkruiden de wortels uit. Herhaal dit zonodig telkens het opnieuw de kop op steekt.
     

Voor hardnekkig onkruid: de truc met het karton
Onkruiden die zich in je tuin hebben verankerd met ondergrondse strengels en penwortels vol voedingsstoffen, trekken zich van snippers of andere mulch niet veel aan. Zelfs met een dikke laag kan je ze niet verschalken. Na een warme winter onder een deken van bladeren of snippers, profiteren ze mee van vocht, lucht en voedsel. Het resultaat? De mooiste brandnetels, distels en zevenblad van de hele buurt! Je kan natuurlijk de wortels verwijderen vooraleer je gaat mulchen. Probeer toch eers eens de beproefde techniek met het karton. Het verlost je van wortelonkruiden maar is ook geschikt om een grasmat – zonder gebruik van chemische sproeistoffen of van zware grondbewerking! – om te vormen tot een vaste plantenborder of een heestermassief. Het systeem is eenvoudig en goedkoop. Je zal er dan ook geen bedrijf reclame voor horen maken. Gewoon zelf doen!

Je gaat tewerk in drie stappen: 

  1. Bedek het volledige oppervlak van het perceel dat je onkruid- of gazonvrij wil maken met ribbelkarton. Een handelaar in huishoudapparaten zal je graag aan grote kartonnen dozen helpen. Gebruik bruin, niet glanzende karton zonder gekleurd opschrift. Verwijder de kleefstrips en plooi de dozen dubbel. Overlap ruim, zeker als je met kruipende planten als haagwinde te doen hebt. Breng het karton bij voorkeur aan op een vochtige bodem. Zo gaan de afbraakorganismen meteen volop aan het werk.
  2. Bovenop de laag karton komen snippers of compost. Gebruik snippers als je er later een pad, een vaste plantenborder of een heestermassief wil aanleggen. Gebruik compost als de plek een groente- of kruidentuin moet worden of een bloemenperk. Maak de deklaag vijf tot 10 centimeter dik. Die houdt het karton op zijn plaats en voorkomt dat het gaat omkrullen. Tussen de vochtige bodem en deklaag zal het karton vlot verteren.
  3. Je kan zelfs planten voor het karton volledig verteerd is. Verwijder op die plaats voorzichtig de deklaag en steek met de spade een stuk karton uit, ter grootte van het plantgat. Neem daaronder zonodig de zode weg. Voeg wat rijpe compost in het plantgat toe en dek zorgvuldig de bodem rond de plant af met karton en snippers of compost. Succes gegarandeerd. 
     

Het tijdstip is van belang 

  • Wil je wortelonkruiden te lijf gaan, breng het karton dan aan in het vroege voorjaar, op het ogenblik dat ze hun eerste groene scheuten vormen. Het duurt een paar weken voor het karton verteerd is. Ondertussen trachten de onkruidplanten zich een weg te banen naar het licht. Dat lukt ze niet. Zodra hun reservevoedsel is opgebruikt, gaan ze ten onder en worden verteerd door de bodemorganismen. Dringt er toch een plant door het karton, breng dan op die plaats een nieuwe laag karton aan.
  • Wil je een gazon “ontgrassen”, dan dek je het vóór de winter af met karton. De grasmat sterft bij gebrek aan licht af. Dat levert een enorme voedselbron op voor het bodemleven. Als de winter niet te koud en te droog is, zullen de wormen en hun collega’s er tegen het voorjaar iets van maken dat veel weg heeft van potgrond.
     

Bron: De Ecologische Tuin/ Ovam-brochure

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen