MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aandachtspunten in oktober

3913 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

AFSTERVEN VAN PACHYSANDRA

De laatste jaren komen veel vragen binnen betreffende afsterven van de bodembedekker Pachysandra. Pachysandra staat het liefst op een halfschaduw tot schaduw plaats. De plant behoort tot dezelfde familie van Buxus. Vandaar is hij ook gevoelig voor bijvoorbeeld Volutella (meer bepaald Volutella pachysandri). Ook staat de plant niet graag met zijn voeten in het water. Zorg daarom voor een goed doorlatende humusrijke grond. 

Het is beter voorkomen dan genezen zorg daarom voor een standplaats die geschikt is voor de soort. Bij aantasting kan gebruik gemaakt worden van EMINENT of SPORGON  in het geval van aanwezige bladvlekken. 


ONKRUIDEN OP OPRITTEN EN PADEN

Er worden strenge eisen gesteld aan de kwaliteiten van onkruidbestrijders. Zo mogen ze niet uitspoelen naar randbeplanting, of via de regen uitspoelen tot bij de wortels van sierplanten en bomen. Daarenboven moeten ze lang kunnen nawerken en als het eventjes kan ook nog vrij krachtig de aanwezige onkruiden verdelgen.


TAKSTERFTE BIJ BUXUS

Buxus wordt de laatste jaren geplaagd door een aantal agressieve schimmels. Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Volutella geeft een bruinverkleuring van het blad zonder bladverlies. Op deze bruine bladeren zijn na verloop van tijd witte tot roze schimmelpluisjes zichtbaar aan de onderzijde. Je kan ook een aangetaste tak bevochtigen en een aantal dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten plastiek zakje bewaren. Zo zal je zien of er al dan niet schimmelpluis wordt gevormd. Bij Cylindrocladium begint de aantasting met een aantal zwarte vlekjes gevolgd door massale bladval. Op de stengel zijn dan ook zwarte streepjes zichtbaar. Schimmelziekten worden bij warm en vochtig weer snel voortgezet

Wanneer je gesnoeid hebt is het raadzaam EMINENT te gebruiken. Dit nieuwe middel werkt preventief en curatief (voorkomend en genezend). Eminent werkt zeer goed tegen beide ziekten, SPORGON kan je enkel inzetten ter bestrijding van Volutella. Voor beide ziekten is het zeer belangrijk de planten voldoende te bevochtigen om alle delen te raken. De ziektes kunnen tot diep in de plant zitten!


WITZIEKTE OP KLEINFRUIT

Witziekte op kleinfruit zoals kruisbessen of stekelbessen is een frequent voorkomende ziekte. Zowel op de bladeren als op de vruchten is bij aantasting een wit tot lichtgrijs schimmelpluis waar te nemen. De ziekte gaat van het blad en de vruchten verder richting de knoppen die het volgende jaar moeten uitlopen. De ene variëteit is al gevoeliger dan de andere. Een zware aantasting in het najaar kan de vruchtzetting van het volgende jaar sterk beïnvloeden. Alle bessen (rode, zwarte, witte) zijn vatbaar voor deze ziekte, daarom is het aangewezen om ze nu nog allemaal te behandelen. Deze ziekte kan preventief behandeld worden met COSAVET. Dit product, op basis van zwavel, zal uw planten preventief beschermen. Door opkuis van aanwezige witziekteschimmel reduceer je sterk de uitgroei het volgende seizoen. Doordat dit middel een laagje vormt op het blad en stengels zal het de kieming en de ontwikkeling van de schimmel tegen gaan. Na een paar weken kan het zijn dat het laagje niet meer sluitend is en een herbehandeling aangewezen is om uw planten optimaal te beschermen. Ruim in de winter ook zoveel mogelijk afgevallen blad op om de infectiedruk naar het volgende seizoen te verminderen. Afgevallen zieke bladeren nooit op uw composthoop gooien maar indien mogelijk afvoeren naar het containerpark of meegeven met de groencontainer.


MOS IN GAZON

Een mooi gazon vergt onderhoud en zorg. Veel problemen kunnen op de loer liggen, en mos is daar één van de belangrijkste van. Door zijn dichte groeiwijze verdringt mos immers de grassen. Het produceert veel sporen die in de viltlaag achterblijven en tussen zwak groeiend gras voor vele nakomelingen kunnen zorgen.

Gezien de goede weersomstandigheden van dit najaar, kunnen we nu behandelen met MOSCIDE. De werking ervan wordt namelijk beïnvloed door de combinatie van temperatuur en bodemvocht. Zo werkt MOSCIDE sneller bij 15 °C dan bij 10 °C. Hoe vochtiger de bodem, hoe beter de afdoding. Door uitkammen of verticuteren een 14-tal dagen na de behandeling verwijdert men naast afgestorven mos ook onverteerde tot halfverteerde grasresten.

MOSCIDE toepassen wanneer er de eerste uren geen regen wordt verwacht. Steeds toepassen met zeer veel water voor een goede contactwerking : 10 tot 15 liter water per 100m² gazon, waarbij MOSCIDE wordt gemengd.


KLEINE WINTERVLINDER

Deze vlindersoort is gedurende de zomer in popstadium aanwezig in de grond. Vanaf de tweede helft van oktober komen de eerste volwassen motten tevoorschijn. De ongevleugelde vrouwtjes kruipen via de stam van fruitbomen maar ook sierbomen tot in de kruin om aldaar op de uiteinden van de takken hun eieren af te zetten. Deze eitjes ontluiken vroeg in het voorjaar bij het openvouwen van het eerste blad. Door het aanbrengen van de AEROXON BOOMLIJMBAND voorkom je dat deze vrouwtjes de kruin bereiken en hun eieren leggen. Op deze ecologisch manier voorkom je grote vraatschade in het voorjaar.


PREIROEST

In het najaar wordt de prei makkelijk aangetast door roestziekte. Deze ziekte uit zich in oranje-bruine vlekjes op de bladeren. Deze vlekjes zijn de sporenhoopjes. Zodra deze vlekjes zichtbaar worden, bestaat ook de kans dat ze verder gaan ‘uitzaaien’ en de rest van de preiplanten gaan aantasten. Wees er dus op tijd bij om uw oogst van winterprei niet verloren te zien gaan. Voor de rest van de planten in de moestuin zoals kolen hoef je geen schrik te hebben. Deze roestziekte komt enkel op prei en aanverwanten voor.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen