MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist (voorjaarsbloeiende) bloembollen planten

2010 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Checklist (voorjaarsbloeiende) bloembollen planten

  • Kies de juiste plek voor bloembollen. Veel soorten komen uit landen met een Mediterraan klimaat (maar meestal wel uit de bergachtige streken van deze landen)en houden van een plekje in de zon maar er zijn ook soorten die het enkel goed doen in de schaduw of halfschaduw. Het al of niet goed bloeien van soorten heeft veel te maken met de juiste standplaats. Kies de soorten die het best bij de groeiomstandigheden in uw tuin passen. Niet iedere soort past in iedere tuin en op elke grond.
  • Bereid de grond goed voor. Zandgrond kan je best verbeteren door compost of humus in te werken. Kleigrond maak je minder zwaar door zand of compost onder te werken. Een voedzame goed doorlatende grond die in de lente snel opwarmt en in de zomer vrij droog is, is ideaal voor de meeste soorten.
  • Storende ondoordringbare lagen moeten doorbroken worden. Deze houden het vocht op en de meeste bloembollen houden niet van natte voeten. Wintervocht dat niet weg kan is dodend voor de meeste bloembollen.
  • Let er bij de aankoop op dat de bollen gezond en stevig zijn. Ze mogen geen zachte of beschadigde plekken vertonen en ze moeten voorzien zijn van sterke groeipunten. Te kleine bloembollen zullen het eerste jaar minder of niet bloeien.
  • Plant de bloembollen steeds zo snel mogelijk na aankoop. Als dat niet mogelijk is, bewaar je ze op een koele plek in bakjes gevuld met zand of turfmolm.
  • De beste periode om vroegbloeiende soorten te planten is eind september/ begin oktober. Andere soorten kunnen in de loop van oktober (november en zelfs december) nog worden geplant. De bollen vormen het beste wortels als de grondtemperatuur nog ligt tussen 5 en 10°C. Plant niet in bevroren of kletsnatte grond.
  • Voor de meeste bollen geldt als plantdiepte de hoogte van de bol: bedek de bollen met een laag aarde die minimaal tweemaal zo hoog is als de hoogte van de bol. Bollen die niet voldoende diep worden geplant kunnen bevriezen. De bloeiperiode van bepaalde soorten kan je manipuleren door ze iets dieper te planten.
  • Bepaalde soorten zoals bijvoorbeeld Anemone blanda, Anemone coronaria, Eranthis kun je best zo’n 24 uren voorweken in een bak met (lauw) water.
  • Wat de onderlinge plantafstand tussen de bollen zelf betreft verschillen de meningen. De voorkeur gaat vooral naar het aanplanten in grotere groepen bij elkaar van eenzelfde soort. Dit geeft een natuurlijk effect. De bloembollen kunnen dicht bij elkaar liggen zonder elkaar te raken. Hou er rekening mee dat ‘verwilderings’-bloembollen broedbollen kunnen aanmaken. Het kan bij deze soorten noodzakelijk zijn om ze na een paar jaar uit de grond te halen.
  • Plant de bloembollen met de groeipunten of groeitop naar boven. Bedek de bloembollen zorgvuldig met aarde en druk voorzichtig aan.
  • Je kan bij het aanplanten het plantgat eventueel voorzien van een aangepaste organische meststof  om de wortelvorming te stimuleren. Meststoffen kun je verder best bij opkomst toedienen en direct na de bloei.
  • De bloembollen hebben vocht nodig om een gezond wortelstelsel te vormen. Als het enkele dagen droog blijft na het aanplanten zal je water moeten geven.
  • Plaats steeketiketten of plantstokjes op de plaatsen waar je hebt geplant. Zo weet je waar je geplant hebt. Dit kan nuttig zijn als je later nog planten in de buurt wilt zetten of om schade te voorkomen bij het harken of schoffelen.
  • Hou bij het aanplanten rekening met : -de bloemkleur en/of bladkleur. -de uiteindelijke hoogte van de plant. -de bloeiperiode.
  • Bij strenge vorstperiodes is het altijd nuttig om een beschermende mulchlaag, van bladeren bijvoorbeeld, aan te brengen. Deze mulchlaag kan snel vochtig worden en ze wordt dan best verwijderd als de bloembollen beginnen uit te lopen om rotting te voorkomen.

     

Aansluitend artikel: bloembollen voor verwildering

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen