MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aandachtspunten in augustus

3970 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

1. Bloedluis op dieren

De naam bloedluis wordt algemeen gebruikt, maar eigenlijk gaat het over een spinachtige met als officiële naam rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae), die voor ernstige problemen zorgt bij kippen, duiven en andere vogels. Bloedluizen zijn zeer lichtschuw. Overdag houden ze zich schuil in spleten en kieren, ’s nachts daarentegen gaan ze op zoek naar hun gastheer om te “eten”. Het zuigen van bloed leidt tot bloedarmoede, verminderde eiproductie, verhoogde vatbaarheid voor ziekten en zelfs sterfte. De bloedluis gebruikt de mens niet als voedselbron, maar occasionele beten kunnen ernstige jeuk veroorzaken. Bij bloedluis aantasting geldt de regel “beter voorkomen dan genezen”! Zorg er dan ook voor dat kooien en hokken absoluut vrij zijn van bloedluis en bloedluiseieren, wanneer nieuwe dieren erin gebracht worden. Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!

 

Willen we preventief bloedluis bestrijden voor een langere periode dan kan Edialux u DECIMITE aanbieden, een biologisch bestrijdingsmiddel. Decimite is er in een gebruiksklare spray en een aerosol (FOR-MITE) voor de bestrijding van bloedluis bij alle soorten pluimvee: kippen, duiven, kanaries, parkieten, enz. Decimite/Formite wordt gespoten op alle oppervlakken, spleten en holten waar mijten zich kunnen bevinden. Na het sprayen van het product zal het water verdampen en blijft een laagje fijn verdeeld wit poeder achter. Het poeder hecht zich vast aan de poten van de mijten en immobiliseert ze. De mijten kunnen het pluimvee niet meer bereiken en sterven af. Decimite is dus gifvrij! Gezien het fysisch werkingsmechanisme is er dus ook geen gevaar voor resistentievorming. Decimite hoeft niet altijd preventief gebruikt te worden. Het kan ook ingezet worden wanne er een bloedluisexplosie zich voordoet, maar op dat moment zal het beheersen van de plaag toch wel wat moeilijker verlopen… Denk erom dat dit product niet op de dieren zelf gebruikt kan worden maar dat het gaat om een hokbehandeling. Voor het behandelen van de dieren zelf kan gebruik gemaakt worden van ZEROX-P veeluispoeder.

 

2. Mieren in en rond de woning

Mieren kunnen zowel binnenshuis, als op het terras en in het gazon voor heel wat overlast zorgen. In huis komen ze uit allerlei spleten en kieren, op het terras tussen de voegen en in het gazon maken ze hele nesten. De plaatsten in het gazon waar mieren voorkomen worden meestal zodanig ondergraven dat het gazon op termijn kale plekken gaat vertonen. Spelende kinderen hebben dikwijls ook last van mierenbeten en vogels pikken uw gazon kapot. Oppervlakkige behandelingen halen meestal niet het gewenste resultaat omwille van de complexe leefgemeenschap waar elk mier zijn specifieke taak heeft. Zo kan een mierennest vergeleken worden met een bijenvolk. Er zijn werksters die het voedsel voor heel de kolonie verzamelen, dat zijn de ‘zichtbare’ mieren. Verder zijn er de werksters die het nest onderhouden en instaan voor de voeding van de larven en de koningin. Deze niet zichtbare mieren wo rden door een oppervlakkige behandeling niet bestreden.

 

In huis kan je gebruik maken van de mierenlokdoos FORMUMIER of VOLCIDE, TOPSCORE PAL, BIO-SECT, HOME-INSECT, PERMAS 100, FENDONA of TOPSCORE SPRAY MIEREN. Deze laatste is voorzien van een lang rietje om in spleten en kieren diep in het nest te dringen. Op deze manier kan je ook de ‘niet zichbare’ mieren de loef afsteken. Ook voor buiten is een vergelijkbaar verhaal van toepassing. Je pakt de nesten ook hier dus best aan aan de basis. PERMAS-D heeft een speciaal ontworpen stuifteut waarmee je tot diep in het nest poeder kan aanbrengen. Verder is er AMP 2 MG. Een nieuw mierenmiddel dat kan gestrooid worden of na oplossing kan gegoten of gespoten worden.

 

3. Slakkenvraat

Momenteel is de slakkenpopulatie sterk aan het toenemen. Wees er op tijd bij want bij dit ideale weer planten slakken zich zeer snel voort. Strooi NOOIT enkel en alleen de planten die je wenst te beschermen maar de hele border waar deze planten instaan. Voor perkplanten in terraspotten is het ook beter rond en onder de pot te strooien dan in de pot te strooien. Slakkenkorrels bevatten namelijk een lokaas dat de slakken aantrekt. Hou de slakken dus op de plaats waar ze zitten en lok ze niet naar aantrekkelijke planten. Breedwerpig strooien volgens de aanwijzing op de verpakking.

 

Bestrijden kan met een klassiek lokaas zoals ARIONEX en METAREX of op biologische manier met BIO-SLAK. Afhankelijk van een droog of nat seizoen dien je de behandeling te herhalen.

 

4. Vliegen in en rond de woning

Niets is lastiger dan vliegen in huis of aan tafel tijdens een gezellige barbecue op uw terras. In huis zitten ze niet enkel aan uw etenswaren maar bevuilen ze met hun uitwerpselen ook alle plaatsen waar ze gaan zitten. Om buiten deze lastige ‘tafelgenoten’ weg te houden is er sinds een aantal jaren een perfecte oplossing. De RESCUE TERRACE VLIEGENZAK is een volledig natuurlijke methode voor het wegvangen van 20.000 tot 40.000 vliegen. Het is een zelf onderhoudend systeem dat enkel regelmatig moet bijgevuld worden met water. De enzymen en bacteriën die geënt zijn op de gevriesdroogde viseieren zorgen voor de vertering een hele zomer lang. Zo kan u en uw gasten gezellig buiten tafelen. Een vliegenzak buiten zorgt ook voor opmerkzaam minder vliegen binnenshuis. Voor vliegen binnen geldt een heel ander verhaal. Vroeger werden in de zomer verdampers op de ka st gezet, de gekende ‘kaasschellen’. Deze zijn echter al een tijdje uit de handel. Nu is er in het AEROXON gamma een unieke VENSTERSTICKER met een lokstof en een niet verdampende actieve stof die de vroegere manier van bestrijding perfect vervangt. De lokstof trekt de vlieg aan en de actieve stof zorgt voor een snelle afdoding. De sticker, in de vorm van een vlinder, wordt simpelweg op het raam aangebracht. Naast deze unieke venstersticker heeft AEROXON nog een heel gamma om vliegen in de woning aan te pakken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen