MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Allium - sieruien: smaakmakers in de tuin

65775 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Alliumbollen zijn echte smaakmakers in de tuin. Zowel letterlijk als figuurlijk. Tot deze grote familie (tussen de 800 en 1000 species en cultivars volgens sommige bronnen) behoren namelijk zowel de sieruien die we in de tuin toepassen omwille van de mooie bloemen, als ook de uien, sjalotten, knoflook en bieslook die hun weg naar de keuken moeiteloos vinden.

Het probleem met Allium zoals met vele andere bloembollen is dat ze pas opvallen als ze bloeien en dan is het te laat om ze nog aan te schaffen. Bloembollen vragen nu eenmaal wat planning, vooruitkijken en met de toekomst bezig zijn, want de bloembollen moeten in het najaar geplant worden (oktober-november-december). De meeste Alliumsoorten worden nog niet op grote schaal in pot geteeld (zoals narcissen, tulpen, muscari...) en zijn daarom ook moeilijker verkrijgbaar tijdens de bloeiperiode zelf. Wat dat planten betreft is het zo dat de andere familieleden zoals knoflook ook best voor de winter wordt geplant (oktober-november) terwijl uien en sjalotten best in het voorjaar, vanaf maart, kunnen geplant worden.

Sieruien hebben niet alleen het voordeel dat ze heel mooi bloeien met opvallende ronde of hangende trossen met stervormige of klokvormige bloemen. Veelal blijven de uitgebloeide bloemen en/of zaaddozen ook nog decoratief. Daarbij komt nog dat ze ook heel makkelijk combineerbaar zijn met vaste planten, siergrassen of met andere bloembollen. Het is trouwens best om ze in combinaties te gebruiken want als er één nadeel moet genoemd worden van deze planten is het wel dat het blad snel lelijk wordt. Plant ze daarom tussen allerlei bodembedekkers of vaste planten (Hosta, Heuchera, Sedum) en siergrassen.

Sieruien variëren sterk in grootte. Er zijn lage soorten die bijvoorbeeld geschikt zijn voor toepassing in een rosttuin maar er zijn ook hoge soorten die in de border kunnen aangeplant worden tussen andere planten. De meeste soorten staan het liefst op een zonnige plek in voedzame, niet te vochtige grond. Vooral wintervocht moet vermeden worden. Allium ursinum, A.triquetrum, A.moly, A aflatunense zijn soorten die het ook volhouden op een minder zonnige of lichte standplaats. Allium cernuum, -moly, -triquetrum, -ursinum zijn geschikt voor vochtige plaatsen. Niet onbelangrijk is het ook om te vermelden dat dieren de bloembollen helemaal niet lekker vinden omwille van de geur van het blad (bij kneuzing) en de knollen.

 

Overzicht van de meest toegepaste soorten:

ALLIUM - PLUSPUNTEN

 

ALLIUM - MINPUNTEN

  • Mooie bloemschermen
  • Na de bloei nog decoratief.
  • Makkelijk combineerbaar
  • Groeien in vrijwel elke niet te vochtige grond.
  • Komen elk jaar terug.
  • Groeien op vrijwel elke lichte  grondsoort en hebben weinig  behoefte aan extra meststof.
  • Meerdere soorten lokken bijen en nuttige insecten.
  • Kleinbollige soorten zijn geschikt voor verwildering.
     
 
  • Bladeren sterven snel af of worden snel lelijk. (*)
  • Hoge soorten hebben steun nodig
  • Wintervocht kan aaanleiding geven tot rotting bij de meeste soorten.
  • Grote bollen worden best na een tweetal jaar gerooid en dan in november weer geplant.

 

(*) uitzondering hierop is Allium karataviense!

1 reactie

  • Odette MJV s. Odette MJV s. kan men de zaadjes van de gedroogde plant recycleren ?
    Vrijdag 20 Augustus 2021 om 17:11

Log in om een reactie te plaatsen