MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mulchmaaien

15569 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wil je graag een behoorlijke grasoppervlakte behouden en toch weinig of geen grasmaaisel produceren? De mulchmaaier of recycler-grasmachine is dan voor jou de ideale oplossing. Tegenwoordig vind je dit type grasmaaier in het gamma van bijna ieder merk. Het is een toestel dat zodanig is gebouwd dat het gemaaide gras volledig wordt verpulverd en vervolgens tussen de grasmat wordt teruggeblazen.

Het fijngesnipperde maaisel komt tussen de grassprietjes op de bodem terecht waar het een dunne mulchlaag vormt, vandaar de naam. Met de mulchmaaier heb je dus gewoon geen maaisel meer. Het verteert ter plaatse en geeft zijn voedingsstoffen terug aan de bodem en het gras. Zeker bij mulchmaaiers is het van belang voldoende hoog te maaien (4 à 5 cm) zodat de grasmat het verpulverde gras volledig kan opnemen en verwerken.

Mulchmaaiers bestaan zowel in lichte als zware uitvoering, zowel electrisch aangedreven als met een benzinemotor. Sommige merken bieden de mogelijkheid om toch eenvoudig en snel een opvangbak aan de machine te monteren. Wanneer je dus wegens slechte weersomstandigheden of vakantie enkele weken niet aan maaien toe bent gekomen, kan je het maaisel voor één keer op de ‘klassieke’ wijze opvangen.

 

mb545_vs02_rubrik.jpg

Veroorzaakt mulchmaaien viltvorming?

Vilt is de naam voor de laag onverteerde stengels en wortels die op de bodem achterblijven. Wens je die viltlaag te verwijderen, dan kan je het gazon verticuteren. In heel wat tuinen zorgt dit jaarlijks voor een flinke berg afval. Voor alle duidelijkheid: vilt wordt niet veroorzaakt door de gemakkelijk verteerbare fijne grasblaadjes die tijdens het mulchmaaien tussen het gazon terechtkomen. Het zijn de oppervlaktewortels en de bovengrondse uitlopers van het gras zelf die moeilijker verteren. Viltvorming kan je voorkomen door de leefomstandigheden van de afbraakorganismen aan het bodemoppervlak te verbeteren. Het komt er daarbij vooral op aan om het vochtgehalte onderaan het gras te verbeteren. In de praktijk betekent dit hoger maaien.

Maaifrequentie

Om te voorkomen dat je per maaibeurt meer dan een derde van de grashoogte moet afmaaien, dien je een zekere regelmaat aan te houden bij het maaien. Voor een groot deel van de zomer – ook met een gewone grasmaaier – betekent dit één maaibeurt per week. Omdat de mulchmaaier behalve maaien het gras ook moet versnipperen en tussen het gazon terugblazen, mag het maaien zeker niet worden uitgesteld. Meer nog dan bij het ‘klassiek’ maaien is het bij mulchmaaien van belang dat het gras droog is. Nat gras klit immers gemakkelijk aan elkaar en verspreidt zich moeilijker tussen de grassprietjes. Moet je toch maaien bij nat weer en wil je niet dat er wat gras op het gazon blijft liggen? Monteer dan snel de opvangbak en verwerk het gemaaide gras in de compostbak.

Geeft mulchmaaien meer werk?

Aangezien je bij mulchmaaien best een strikt maairegime hanteert, kan het best zijn dat je tijdens het groeiseizoen een (paar) keer meer moet maaien. Daar staat echter een aanzienlijke tijdsbesparing tegenover. Je moet niet steeds stoppen om de grasbak leeg te maken en je hoeft  het grasmaaisel ook niet af te voeren  of te verwerken. Enkel op het einde van de maaibeurt het toestel onderaan even proper maken en klaar is kees.

De voordelen van mulchmaaien:

  • Het gaat sneller
  • Je hebt geen afval meer
  • Je moet minder bemesten
     

Aandachtspunten

  • Je moet iets vaker maaien
  • Het gras moet (vrij) droog zijn
  • Je reinigt je grasmaaier best na iedere beurt.
     

Bron : Vlaco

3 reacties

  • Johan H. Johan H. Hallo,

    Sinds enkele jaren ben ik een "grasfreak" geworden. Dat is dan wel net in de tegenovergestelde zin als de meeste mensen dat zullen verstaan. Het accent bij mij ligt op het ecologische en dan denk ik vooral aan het milieu. Hoe kleiner de grasmat en hoe minder maaien, hoe beter dus. Ik maai mijn gras zo'n 5 keer per seizoen. Nadeel is, voor veel mensen toch, dat het gras net is hoger wordt dan voor de meesten aanvaardbaar. Uw artikel over mulchmaaien vind ik hierbij erg intressant maar wel met de volgende bedenkingen:
    - bestaan er ook manuele mulmaaiers, duwertjes dus. Ik overweeg er zo eentje aan te kopen
    - met mulchmaaien maai je dus meer, maak je dus nog meer lawaai voor uw buren en vervuil je nog meer.

    Je kan je dus de bedenking maken in hoeverre dat mulchmaaien, in zoverre het gebeurt met een motor- of electrisch aangedreven maaier, nog past in ons huidig tijdsbeeld. We moeten toch allen milieuvriendelijker leven of zie ik dat fout ?

    Johan Hermans
    Vrijdag 28 Juli 2017 om 11:01
  • Koen V. Koen V. Er bestaan inderdaad manuele mulchmaaiers, ik gebruik er zo één voor mijn gazon. Voordeel: maakt weinig lawaai en kost niet veel.
    Zondag 30 Juli 2017 om 21:31
  • Groot nadeel is dat deze manuele duw maaiers gemakkelijk blokkeren waarbij niet alleen de rotatiemessen maar ook de wielen slippen en de grasmat kapot maken..
    Donderdag 3 Augustus 2017 om 17:47

Log in om een reactie te plaatsen