MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met koolrabi

2012 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Salade van koolrabi

Ingrediënten: 1 koolrabi, 1 flinke grote appel, klein stukje fijngesneden prei, stukje ui, sap van l/2 citroen, peterselie, tikje knoflook, fijngehakte noten.

Werkwijze: Alle ingrediënten fijn schaven, daarna door elkaar men­gen. Als garnituur en smaakmaker wat fijngehakte noten gebruiken.  

 

 

Koolrabi-fruitsalade

Ingrediënten: 2 koolrabi’s, 2 appelen, 1 sinaasappel, 50 g walnoten, 1 ei (hardgekookt), 1 eetl. citroen­sap, 0,5 eetl. mosterd, 1 theel. Provençaalse kruiden, peper en zout, 5 cl notenolie.

Werkwijze: Maak eerst de vinaigrette: prak de eierdooier fijn en meng met 3/4 van het citroensap. Voeg nu de mosterd toe, samen met de kruiden, zout en peper naar smaak. Klop de olie erdoor. Hak het eiwit fijn en roer door de vinaig­rette. Schil nu de koolrabi, rasp grof en schep door de saus. Schil de appelen, snij ze in blokjes en besprenkel ze met de rest van het citroensap. Schil de sinaasappel dik, snij in stukjes en schep met de appel door de salade. Garneer met de walnoten. 

 

 

Gevulde koolrabi’s

Ingrediënten: 4 koolrabi’s, 1 ui, 4 worteltjes, 2 eetl. tomatenpuree, 1 eetl. boter, 200 g gekookte ham, 1 eetl. bouillonpoeder, 4 plakken kaas, bieslook, zout.

Werkwijze: Maak de ui schoon en snipper deze fijn. Maak de wortel­tjes schoon en snijd ze in plakjes. Maak de koolrabi’s schoon en kook ze in water met zout een minuut of 5. Laat ze uitlekken, snijd de kapjes eraf en hol ze uit met een scherp mesje (of theelepel) tof er een wand van 3/4 cm blijft staan. Snijd het uitholsel en de kapjes klein. Verhit de boter, fruit de ui, vervolgens de wortel en bak daarna de tomatenpuree goed mee. Voeg eventueel een scheutje water toe. Snijd de ham in blokjes en doe deze met het bouillonpoeder erbij. Vul de koolrabi’s met het mengsel. Zet de koolrabi’s in een beboterde vuurvaste schaal en plaats deze in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C of gasovenstand 5-6, gedurende 20-25 minuten. Leg de plakken kaas de laatste 10 minuten erop. Bestrooien met fijngeknipte bieslook. Serveren met een balletje gehakt en gekookte peterselieaardappelen.

 

 

Gestoofde koolrabi

Ingrediënten: 800 g koolrabi in plakken en in repen gesneden 60 g boter 40 g fijne suiker 3 el witte wijnazijn 1 el bloem 1/2 theelepel komijnzaad 2.5 dl kippen- of groentebouillon peper en zout

Werkwijze: Smelt de boter in een pan, voeg de suiker toe en laat iets karameliseren. Voeg de stukken koolrabi en de azijn toe, en kook 10 min. op laag vuur. Voeg bloem, komijnzaad, bouillon en peper en zout naar smaak toe. Kook op laag vuur tot de groente gaar is, en dien het gerecht op.

 

 

Gebakken koolrabi

Ingrediënten Voor het beslag: 200g bloem zout, geraspte nootmuskaat 2 el geraspte oude kaas 2 eieren 1/4l melk. Verder: 800 g koolrabi (ong 4 stuks) zout frituurvet peterselie

Werkwijze

Dit is een recept dat voor iedereen een verassing zal worden: en zeer speciaal voor vegetariërs. Gebakken plakken koolrabi kunnen voor hen de plaats innemen van vlees bij de warme maaltijd. Niet-vegetariërs zullen er een eenvoudig vleesje (varkensvlees) bij nemen. Bloem, zout, nootmuskaat en kaas in een kom droog door elkaar mengen. In het midden een kuiltje maken en de eieren erin doen. Met wat melk erbij van het midden uit gaan roeren totdat een glad beslag is ontstaan, onder toevoeging van de rest van de melk. Het beslag 15 minuten wegzetten om te rusten. De koolrabi vanaf de wortel dik schillen, wassen en drogen. In plakken van gelijke dikte snijden (ca. 1cm). Water met zout in een pan aan de kook brengen. De plakken koolrabi erin doen en 15 minuten laten koken. Daarna op een zeef laten uitlekken. De peterselie wassen, droogdeppen en fijnhakken. Frituurvet verhitten tot 180°C (er moet damp vanaf komen). De plakken koolrabi door het beslag halen, even boven de kom laten uitdruipen en in 4 minuten in het hete vet goudbruin bakken. Op een voorverwarmde schotel overdoen en bestrooid met de gehakte peterselie serveren.

Nog enkele tips:

Snij enkele reepjes koolrabi in salades met appel en noten of met peer en rozijnen. Snij enkele reepjes en gebruik ze als hapje met een dipsaus. Grote exemplaren schil je best vrij dik omdat onder de schil een vezelige laag zit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen